Madigan Residence

Completed: 2016 / Builder: K & T Castlehow / Photographer: Carol Duncan

The design of the Madigan Residence emerged as a considered, site-specific response to the principles of protection and privacy, with the building meticulously designed to provide both screening from the street and a sanctuary from the southern ocean winds. Carefully positioned glazing connects the protected northern courtyard to the southern ocean through an open plan living space, while raised seam metal roof-sheeting flows down onto the walls, adding texture and creating a shell like structure.

The carefully designed sequence of rooms creates a sense of flow through the house, with small areas giving way to open spaces. A high pitched roof and exposed ‘scissor’ truss structure in the central, open-plan living space creates an expansive interior, inspired by the canopies of the local Karri forests.

Cost and buildability were carefully considered during planning, given the sloping site and regional location. Passive solar design principles were used throughout the house, including high-performance glazing and insulation, materials that optimised natural heating and cooling, sustainably sourced timber cladding, a solar power system and an under-deck water tank, along with an aerated treatment unit for efficient and sustainable garden watering.

Awards

WE ARE PROUD THIS PROJECT HAS RECEIVED THE FOLLOWING AWARDS

2017 Western Australian Architecture Awards

Commendation for Residential Architecture – Houses (New)

2016 Master Builders Excellence Awards – Great Southern

Winner Best Country Home of the Year

Builder: K & T Castlehow