Barmup / Strawberry Hill

Project completed: 2020 / Builder: KBuilt Constructions / Photographer: Bo Wong

The Visitor Orientation Hub at Strawberry Hill/ Barmup provides a new entry point for this locally significant and nationally important place. The new building is universally accessible; provides greater amenity for volunteers; and provides flexibility to welcome more visitors to the site.

Our “bridging of cultures” approach maximises functional needs, whilst protecting Indigenous and European heritage values. Sited next to the 1835 Workers Quarters, the building is clad in timber battens that reference local Indigenous Mia shelters; with ‘glasshouse’ elements that allude to an 19th century Wardian Case, used to transport European plants to the colony by ship.

Passive heating and cooling techniques reduce the reliance on active systems for thermal comfort. The project contributes to the long term sustainability of this significant place – which will play a significant role in the 2026 bicentenary of British settlement of WA commemorations – enhancing the visitor experience for tourists and locals alike.

Awards

WE ARE PROUD THIS PROJECT HAS RECEIVED THE FOLLOWING AWARDS

2021 Western Australian Architecture Awards

Award for Heritage