Strawberry Hill

Residential

Public

Strawberry Hill

Strawberry Hill Visitor Orientation Hub

Public

Project is currently in Construction Documentation stage. Anticipated Completion Spring 2020.

The overarching design intent is to maximise functional needs whilst protecting the heritage values and aesthetic strength of the Workers Quarters. The design response is a contemporary expression of combined 19th century and Aboriginal cultural heritage concepts associated with the site forming a ‘bridging’ of cultures approach. The building is sympathetic to the heritage listed Workers Quarters in its mass and incorporates the same 38-degree pitched roof with a gable end to the west and hipped end to the east. The use of timber battens on both the roof and walls references traditional indigenous shelters associated with the region. A 19th century Wardian Case, commonly used to transport European plants via ship is referenced in the ‘glasshouse like’ elements that increase towards the western end of the building.

A notion of the Aboriginal travelling route through the site is expressed in the pedestrian pathway that continues through the building into the landscape. This acknowledges the site as the first European farm which created the first fences limiting Aboriginal movement in Western Australia. This importance is to be further enhanced through interpretive content.