Somerford & Maranta Residence

Residential

Residential

Somerford & Maranta Residence

Somerford & Maranta Residence

Residential

Project is currently in the design development stage.

Located in Denmark adjacent to the Wilson Inlet the site has a narrow east west orientation with a heavily timbered western entry and a steep embankment down to the inlet to the east. The project includes a main single storey residence and a separate self contained cottage. Like the granite boulders on the  waters edge of the Inlet the buildings are a sequence of undulating forms which orientate themselves to the views.

The buildings are clad in weathered timber cladding with Corten steel screening & feature cladding elements. Charred timber battens screen external areas from neighbouring blocks. The buildings have an off form concrete base and recycled brick retaining walls and paved areas which cascade into the landscape.

Weatherboard timber cladding from an existing fishing shack is reused as lining on internal walls and as formwork for a concrete thermal mass wall in the main house. Internal finishes include a mix of burnished concrete floors, bamboo timber floors, whitewashed plywood cabinetwork, stone benchtops and a granite stone fireplace in keeping with the raw feel of the location.